Header Image

Livet med en pevis

Jag heter My och är mamma till Tyr (född i mars 2014), Ines (född i mars 2016) och Mattis (född i februari 2019) Tyr föddes med dubbelsidig PEVA (klumpfot) och det har varit en resa för sig. 2017 var året då jag började jobba heltid igen och dessutom kom Valpen Vilda in i våra liv. Som ni förstår har vi ett galet, hektiskt och roligt småbarnsliv. Välkomna att följa vår vardag!

World Clubfoot Day

Publicerad,

 

imageIdag är det World Clubfoot Day. En dag som instiftats för att sprida kunskap om klumpfot, eller PEVA som det kallas nuförtiden. Så vad är då egentligen PEVA? Så här står det på 1177, vilket var det första information vi fick:

Klumpfot kallas också för PEVA som är en förkortning av det latinska namnet pes equino varus adductus. Det är en medfödd missbildning då hälen är vriden inåt, framfoten är riktad nedåt in mot kroppens medellinje och foten står i spetsfotställning eftersom hälsenan är för kort. Hälen är då högt upp medan foten och tårna pekar nedåt.

Muskulaturen på underbenets insida brukar vara mycket stram och muskulaturen på underbenets utsida brukar vara försvagad. Det gör att barnet inte kan vinkla foten uppåt. När barnet spänner musklerna böjs foten snett inåt.

Det är mycket ovanligt att födas med PEVA i Sverige. Hälften av barnen har PEVA i båda fötterna. Orsaken till PEVA är i stort sett okänd men det är vanligare om barnet har ett syskon eller en släkting med PEVA. Det är också vanligare bland pojkar.

(källa: www.1177.se/klumpfot)

Det som står på 1177 är som vanligt mycket relevant och det var i stort sett samma information vi fick av ortopeden. Ikväll ska jag skriva lite mer om hur det var för oss att få beskedet och hur vi blivit bemött och omhändertagna av vården.

Nu måste jag börja förbereda lite mat!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *